Slovo od našega člana Staneta Omahen

Danes se poslavljamo od Staneta Omahen, dolgoletnega člana PGD Kriška vas.

Stane po domače Turkov, se je rodil 18. Decembra 1928, v številni družini Turkovih na Pristavi in je dopolnil polnih 85 let.

Po drugi svetovni vojni so se leta 1946 zbrali možje in fantje iz Kriške vasi , Nove vasi, Pristave in Zavrtač, ki so bili pripravljeni nadaljevati gasilsko dejavnost. Med njimi je bil tudi pokojni Stane. V društvo se je včlanil 10.1.1946.

Čeprav je vas Pristava oddaljena od Kriške vasi je Stane začutil pripadnost, pa tudi potrebo po sodelovanju. Morda pa ga je navdušila misel, da je bil tudi njegov oče Janez Omahen, rojen 1889 ustanovni član PGD Kriška vas.

Kmalu so začeli z gradnjo gasilskega doma. Stane je takoj pristopil k delu in z vso odgovornostjo izvrševal naloge, za katere je bil zadolžen. Navajen je bil trdega dela, tako doma kot v gasilstvu. Bil je zelo skromen, zato svojih uspehov ni nikoli obešal na veliki zvon. Bogatilo ga je druženje, veselil se je vsakega napredka v društvu. Poleg prostovoljnih delovnih akcij, se je udeleževal tudi gasilskih intervencij in takratnih manifestacij. Stane je pomagal tudi pri gradnji novega prizidka h gasilskemu domu. Za svoje delo je prejel več priznanj in odlikovanj, tudi plaketo veterana ter značko za 60 letno delo v društvu.

Ostal je zvest gasilskim aktivnostim, dokler mu je zdravje dopuščalo. Ko pa so mu pešale moči in ni mogel več aktivno delati, pa se je še vedno zanimal in povprašal po gasilcih. Vesel je bil vsakega obiska.

Pripadnost gasilski dejavnosti je prenesel tudi na svoje otroke in vnuke.

Staneta bomo ohranili v najlepšem spominu, kot dobrega moža in očeta, pridnega gospodarja na kmetiji, prijetnega soseda in prijatelja ter vestnega in požrtvovalnega člana našega gasilskega društva.

Dragi Stane, počivaj v miru,tvojim domačim, ženi Marici,hčerki Slavki z družino, sinovoma Janezu in Gregorju z družino ter ostalim sorodnikom, pa izrekam iskreno sožalje tudi v imenu gasilcev.

Jože Virant

 

Vam je vsebina všeč? Delite jo na družbena omrežja ali pošljite povezavo prijateljem. Hvala!