Sektorska vaja Požar – Kriška vas 2013

V soboto, 9.11. smo imeli sektorsko gasilsko vajo, ki jo je organiziral poveljnik  sektorja Višnja Gora skupaj s poveljniki PGD Višnja Gora, Kriška vas in Vrh.

Predpostavka in opis nesreče:

V veži pritličja starejše, stanovanjske hiše pride do vžiga drv, ki so bila nepravilno zložena preblizu manjše peči na polena. Požar se je razširil na pohištvo, lesena tla ter oblačila, ki so visela v bližini. Zaradi umetnih snovi, ki so tudi zagorela je  prišlo do močnega zadimljenja vseh prostorov. Dve starejši osebi sta poizkušali požar omejiti a sta pri tem izgubili zavest zaradi vdihavanja strupenega dima. Istočasno se je v kleti zaradi padca poškodovala še ena oseba, ki je hitela po priročna gasilna sredstva (stare odeje). Oseba je zaradi udarca v glavo nezavestna obležala v kleti.

Prijava dogodka: Na regijski center za obveščanje prejmejo obvestilo o močnem dimu, ki se dviga iz starejše stanovanjske hiše v strnjenem delu vasi Kriška vas.

Prijavitelj pove, da gre za starejši objekt v katerem živijo tri osebe.  Pove, da zaradi močnega dima vstop v prostore ni mogoč. Pove tudi, da oseb ni videti zato obstaja verjetnost, da se nahajajo v prizadetem objektu.

Operativec ReCO oceni, da je dogodek zelo resen zato preko pozivnikov alarmira celoten Sektor Višnja Gora. Takoj obvesti tudi NMP, katere operativci takoj odidejo na kraj dogodka.

 

Potek vaje:

Enota PGD Kriška vas z vozilom GVC 16-25 prva pride na kraj nesreče, vodja intervencije postane Poveljnik Janez Jeršin. Odredi takojšen vstop v prostor z uporabo Ida in pregled prostorov ter iskanje pogrešanih oseb. Odredi tudi takojšnje gašenje in izvedbo napajanja GVC-ja. Zatem pride še druga enota PGD Kriška vas z vozilom GV1. Ta enota izvede trodelni napad za gašenje in varovanje sosednjih ogroženih objektov.

Ko prispe enota iz Višnje Gore skupaj s sektorskim poveljnikom, ki prevzame vodenje intervencije.  Operativci z uporabo Ida vstopijo v prostor in pomagajo pri iskanju ponesrečenih oseb. Zaradi izjemne gostote dima je bilo iskanje zelo težavno. Tretja oseba, ki je bila ujeta v zadimljenem prostoru, je bila zakrita s krili vrat. Reševanje te osebe je potekalo cca pol ure. PGD višnja Gora je izvedla tudi gašenje in varovanje sosednjih objektov iz vozila GVC.

Enota PGD Vrh je izvedla reševanje ponesrečene osebe v kleti.

Slike so zbrane v galeriji:

https://kriskavas.si/galerija?album=1&gallery=25

 

Miha Virant

 

 

 

 

Vam je vsebina všeč? Delite jo na družbena omrežja ali pošljite povezavo prijateljem. Hvala!