OBNOVLJEN GASILSKI VOZ V PGD KRIŠKA VAS

Člani PGD Kriška vas so se odločili, da gasilski vprežni voz iz leta 1928 popolnoma obnovijo. Zamenjali so le leseni del voza, kovinski del pa je ostal nespremenjen.

 

Gasilsko društvo Kriška vas ima 92-letno tradicijo. Ob ustanovitvi se je imenovalo  Prostovoljna gasilska četa Kriška vas. Leta 1928 je bila kupljena prva motorna brizgalna ROSENBAUER, vprežni voz pa je služil za njen prevoz ter za cevi in orodje, ki so ga takrat uporabljali: lopate, krampi, ročne žage in gasilski kavelj. Za gasilce je ostalo le malo prostora, zato so največkrat na intervencije hodili poleg voza in so peš prispeli na kraj nesreče. Konji, ki so voz vlekli, so bili po navadi iz Kriške vasi, včasih pa tudi s Pristave.

 

Starejši člani (Jože Virant, Jože Jeršin, Slavko Novak, Jožef Zupančič, in Ivica Zupančič) se takih intervencij dobro spominjamo. Na primer požara pri Selanovih v Zavrtačah leta 1955. Takrat je bila huda zima, zapadlo je veliko snega. Konji so gazili sneg in vlekli gasilski voz skoraj do onemoglosti, zato so priskočili na pomoč gasilci in porivali natovorjen voz. Ko so prispeli na kraj nesreče in začeli gasiti, jih je gospodar opominjal, da bodo porabili vso vodo in mu izpraznili vodnjak. Gasilci so bili oblečeni v stara kmečka oblačila, brez zaščitnih oblek, obuti pa so bili v gumijaste škornje. Voz je bil že takrat v slabem stanju.

 

Kar nekaj desetletij je voz pozabljen počival v Kriški vasi, nato pa še v Višnji Gori. Sedaj je obnovljen v ponos društvu.

 

Slovesen prevzem obnovljenega vprežnega vozila je bil  za vse gasilce velik dogodek. Hvala vsem, ki ste se za prenovo voza trudili, hvala tudi vsem, ki ste prispevali finančna sredstva. Vozilo je dragocen  spomin na začetne čase gasilstva v Kriški vasi.

 

.

Zapisala Ivica Zupančič

[Not a valid template]

Vam je vsebina všeč? Delite jo na družbena omrežja ali pošljite povezavo prijateljem. Hvala!