Gasilska strokovno-družabna ekskurzija

Na martinovo soboto, 11. 11. 2023, smo se kriški gasilci in naši podporniki z avtobusom odpravili proti Štajerski. Najprej smo si v Celju ogledali njihovo gasilsko brigado, nato smo se okrepčali s popotnimi sendviči in si medtem ogledali center zdraviliške Rogaške Slatine, nato pa še proizvodnjo v znameniti bližnji steklarni.

Zatem smo obiskali naše tovariše iz PGD Kristan Vrh, ki se trenutno ukvarjajo s podobnim izzivom, kot ga ima naše društvo. Zaradi prostorske stiske gradijo namreč nov gasilski dom. Njihovo društvo je sicer za eno kategorijo višje kot naše, a po velikosti skoraj primerljivo. Posvet z njihovim predsednikom in predsednikom njihove gasilske zveze ter ogled novogradnje je bil koristen, našli smo številne vzporednice, dogovorili smo se, da bomo še naprej ostali v stikih.

Sledilo je okrepčilo z znamenito štajersko kislo juho in degustacija vin v Šmarju pri Jelšah v prenovljeni vinski kleti pod sedežem njihove turistične organizacije. Pridružil se nam je tudi njihov župan Matija Čakš, ki je z našim županom Dušanom Strnadom izmenjal nekaj besed.

Novembra so dnevi že kratki, zato nas je na poti po slikovitem Kozjanskem žal ujela noč. Voznik avtobusa se je moral zelo potruditi, da smo v temi po strmi ozki ovinkasti cesti varno prišli do hribčka, kjer smo si ogledali Rafov rov. Gre za zanimivo stvaritev, ki se je porodila in se še poraja v glavi energičnega gospoda Rafaela Artička. V 20 letih je s svojo družino ročno izkopal, izdolbel rove in dvorane v kremenčevo strukturo, ki se nahaja pod njegovim vinogradom. Med zanimivim ogledom smo pokušali sadove tistega, kar je zraslo nad rovi.

Le nekaj sto metrov stran smo si ogledali še eno očarljivo družinsko stvaritev – veliko hiško na drevesu. Vključuje manjši apartma iz stare lesene stavbe. Idejo je dal lastnik, ko je pripeljal ogromen star lesen vinski sod. Razmišljali so, kam naj ga posta

 

vijo. Pa je dejal: »Dajmo ga na drevo!«. No, sedaj je med krošnjami tudi ta sod, v njem pa postelja. Pri tleh so nam prijazni domači postregli z dobro kapljico in okusnimi prigrizki.

Pester dan smo zaključili z večerjo na turistični kmetiji, kjer smo srečali tovariše iz PGD Sveti Gregor pri Ribnici. V poznih urah smo se v dobrem vzdušju vrnili iz res gostoljubnega Kozjanskega.

Za res dobro organizacijo se zahvaljujemo Gregorju Krajncu in naši članici Ireni, ki sta si v Šmarju pri Jelšah ustvarila družino in nam lepo in ob pravem času predstavila svoje kraje.

Slike so zbrane v galeriji.

 

Marko Virant

 

Vam je vsebina všeč? Delite jo na družbena omrežja ali pošljite povezavo prijateljem. Hvala!