AKTIVNO LETO 2012 V PGD KRIŠKA VAS – članek v Višnjanu december 2012

Leto se približuje koncu in tudi v PGD Kriška vas je čas za pregled in analizo dela. Gasilsko društvo je res majhno, a s številom dejavnosti in uspehi ne zaostaja za večjimi.

Namen PGD Kriška vas je v prvi vrsti posredovanje v nesrečah in opravljanje preventivnih dejavnosti. V letošnjem letu intervencij na srečo ni bilo veliko.  Operativni člani so posredovali pri prometnih nesrečah, pri požaru dimnika in elektro omarice in pri požaru plinske jeklenke. 25. 8. je ekipa operativnih članov pomagala pri gašenju obsežnih gozdnih  požarov v Osilnici. Ob prvem letošnjem snegu je bilo na območju Kriške vasi in Pristave več posredovanj, saj so bile ceste na nekaterih mestih popolnoma neprevozne. Na vseh intervencijah se je pokazalo dobro delovanje društva, hkrati pa naravne in druge nesreče dokazujejo, da usposabljanja in vaj ni nikoli preveč.

Tudi letos se je nekaj članov društva udeležilo dodatnih usposabljanj in tečajev. Dva člana sta uspešno opravila nadaljevalni tečaj za uporabo dihalnih aparatov za gašenje notranjih požarov – modul A, nekaj gasilcev in gasilk pa v decembru opravlja osnovni tečaj za gasilca.

Pri posredovanjih na intervencijah je potrebno imeti izpravno in dobro servisirano gasilsko opremo in vozila. Poleg tehničnih pregledov, rednih servisov in popravil, ki so potrebna za vozila GVC 16/25 in GV 1, je bilo v letu 2012 opravljenih več testov radijskih postaj, testov pozivnikov in dihalnih aparatov. Vsako prvo nedeljo v mesecu pa imajo člani PGD Kriška vas tehnični dan, ki je namenjen pregledu vse gasilske opreme. Turistično društvo Polževo je z lastnimi in doniranimi sredstvi kupilo defibrilator, ki se nahaja v gasilskem domu v Kriški vasi. Namenjen je vsem, ki bi tovrstno pomoč potrebovali. Gasilci, gasilke in ostali, ki so se želeli naučiti uporabljati napravo za oživljanje, so se udeležili tečaja, ki ga je organiziralo turistično društvo.

Udeležba in vrhunski rezultati na gasilskih tekmovanjih so za PGD Kriška vas zdaj že tradicija. Moška tekmovalna desetina (člani A) se je letos udeležila državnega tekmovanja v Velenju in dosegla 16. mesto med najboljšimi ekipami v državi. Poleg več pokalov, ki so jih prinesli z različnih tekmovanj, je gotovo najbolj viden pokal iz občinskega tekmovanja, saj so fantje dokazali, da so nepremagljivi. V letošnjem letu se je na novo sestavila ženska tekmovalna desetina (članice A), ki je pod vodstvom mentorja Matjaža Jakliča dosegla več vrhunskih rezultatov: prav tako kot fantje so tudi dekleta 21. 10. postale občinske prvakinje. Tekmovanja v orientacijskem teku so se udeležili tudi najmlajši člani in članice, rezultati so bili dobri, mladinska ekipa se je uvrstila na regijsko tekmovanje.

Priprave na tekmovanja zahtevajo veliko napornih treningov – pomemben pa ni le uspeh, temveč tudi druženje, sodelovanje, načrtovanje dejavnosti, ki so pomembne za dobro delovanje in usposobljenost društva. Z rednimi srečanji društvo ostaja trdno in živo.

Dejavnosti prav nikoli ne zmanjka. Kot vsako leto je tudi letos društvo sodelovalo pri Jurčičevem pohodu in Krevsovem teku. Veselica, ki je v Kriški vasi prvo soboto v avgustu, je bila tudi letos zelo dobro obiskana. Gasilci, gasilke in prijatelji društva dobro sodelujejo med seboj in znajo priskočiti na pomoč. Seveda se znajo tudi družiti in poveseliti: npr. ob uspehih obeh tekmovalnih ekip, na izletu mladih gasilcev in gasilk v Tehnični muzej Bistra in okolico, ob navijanju na državnem prvenstvu, druženju ob koncu čistilne akcije …

Naj bo tako tudi v prihodnje! Več utrinkov in informacij o društvu si lahko pridobite na internetni strani www.kriskavas.si.

Martina Virant

Vam je vsebina všeč? Delite jo na družbena omrežja ali pošljite povezavo prijateljem. Hvala!