Slovo od Ivana Jeršina

26. marca smo se poslovili od našega dolgoletnega člana gasilskega društva Kriška vas. Gasilci smo ga pospremili na njegovi poslednji zemeljski poti. Predsednik društva Jože Virant je prebral govor, ki ga je oblikovala Ivica Zupančič:

Danes se poslavljamo od najstarejšega člana PGD Kriška vas, od veterana Ivana Jeršina.

Ivan, po domače Pevčev, se je rodil 11. oktobra leta 1931 v številni družini Pevčevih v Kriški vasi in je dopolnil 83 let. V gasilske vode je vstopil kot mlad fant leta 1949, ko si je društvo opomoglo od druge svetovne vojne. Ivan je takoj začutil pripadnost in potrebo po sodelovanju v gasilstvu. Dober zgled je imel pri svojem očetu Francu Jeršinu, ki je bil soustanovitelj gasilskega društva v Kriški vasi. Kmalu po letu 1950 so začeli z gradnjo gasilskega doma na kraju, kjer je bila takrat vaška luža. Ivan je med prvimi pristopil k delu in z veliko odgovornostjo in požrtvovalnostjo opravljal naloge, za katere je bil zadolžen. Trdega dela je bil navajen že od doma – Pevčeva družina je namreč med vojno izgubila očeta in Ivan je bil najstarejši, zato je moral opravljati težka dela.

Pokojni Ivan je bil zelo skromen, svojih del in uspehov ni nikoli obešal na veliki zvon. Največkrat se je vračal z delovne akcije brez malice. Bogatilo ga je druženje, veselil se je vsakega napredka v društvu. Poleg prostovoljnih del se je udeleževal tudi gasilskih intervencij in ostalih dejavnosti društva. Nekaj let je bil blagajnik društva, nato orodjar, več let pa član nadzornega odbora. Član društva je bil kar 66 let. Za svoja dela je prejel več priznanj in odlikovanj.

Ivan je ostal zvest gasilcem, aktivno je sodeloval, dokler mu je zdravje dopuščalo. Ko so mu pošle moči, se je še vedno rad vračal med gasilce in se veselil vsakega uspeha v društvu. Ljubezen in predanost gasilstvu je prenesel tudi na svojega sina Janeza, ki je poveljnik gasilskega društva, in vnuka Uroša in Boštjana.

Pokojni Ivan ni bil le dober gasilec, temveč tudi dober sosed in sovaščan. Nikomur ni odrekel pomoči. Pogrešali bomo tudi njegove lično izdelane lesene grablje, ki jih bomo uporabljali, ko Ivana ne bo več med nami.

Dragega tovariša gasilca Ivana Jeršina bomo ohranili v najlepšem spominu – kot požrtvovalnega člana društva in dobrega vaščana Kriške vasi.

Dragi Ivan! Hvala ti za vse tvoje delo, namenjeno razvoju in napredku našega društva in naše vasi. Tvojim domačim pa izrekam iskreno sožalje tudi v imenu gasilcev.

Vam je vsebina všeč? Delite jo na družbena omrežja ali pošljite povezavo prijateljem. Hvala!